Acroni

Predelava in modernizacija ravnalnega stroja SCHIESS v železarni SIJ-Acroni

PREDELAVA IZ HIDRAVLIČNEGA SISTEMA POGONA VALJEV RAVNALNEGA STROJA V ELEKTROMOTORNI AVTOMATIZIRAN SINHRONI FREKVENČNO KRMILJEN POGON.

Naročnik SIJ-Acroni je imel težave z dotrajanim hidravličnim sistemom pogona 5 valjev na ravnalnem stroju Schiess, kjer so stroški vzdrževanja in zastareli sistem regulacije postali nevzdržni. Zato je nastala potreba po modernizaciji sistema z napredno tehnologijo.

Težavo je predstavljalo dejstvo, da je bilo potrebno obdržati osnovno konstrukcijo ravnalnega stroja in valjev, brez večjih predelav.

Ob remontu oz. sočasni menjavi vseh 5 novih valjev z ležaji in podpornimi valji smo na obstoječe valje integrirali 5 novih pogonov, izvedenih s kotnimi planetnimi reduktorji  nazivnega momenta 80.000Nm. Pogon je izveden z asinhronimi  el. motorji SIEMENS moči P=30kW, opremljenimi z inkrementalnimi enkoderji. Regulacija in sinhronizacija pogonov je bila izvedena s frekvenčnimi pretvorniki Danfoss, povezanimi preko SIMATIC krmilnika in PLC. Nadzor krmiljenja se vrši iz komandne kabine, kjer je monitor na katerem je prikazan grafični prikaz delovanja stroja in možnost regulacije hitrosti.

Obseg del je obsegal kompletno demontažo valjev in obstoječega hidravličnega sistema, montaža novih pogonov, vsa mehanska dela, komplet izdelava novih el. omar in polaganje el. inštalacij in implementacija softwera ter spuščanje v pogon in monitoring rezultatov.